Så har jag nu detoxat en vecka plus. Tänkte att en liten statusrapport är på sin plats. :-) I stora drag får jag inte äta/dricka: alkohol, kaffe/koffein, mjölkprodukter, gluten, socker, kött. Däremot gärna grönsaker, get/fårost (de bryts lättare ner och är därmed skonsammare mot kroppen), nötter, frukt och tex quinoa, bovete och hirs. Jag gör detoxen med gruppstöd från Ulrika som driver Glow by U. Vi är alltså ett gäng som detoxar samtidigt och som kan pusha och peppa varandra om det skulle behövas mer pepp än från Ulrika. På det stora hela har det funkat jättebra. Frukost - oftast gröt på quinoa eller bovete med kokosmjölk och frukt. Ibland sojayoghurt med min egen granola och frukt. Dricker grönt the eller rooibos till, inga konstigheter. Lunch är oftast en vegetarisk rätt tex sallad, soppa, gryta (igår en magisk gryta från Dr Salad på quinoa, morötter och grönkål). Middag kan vara ugnsbakade grönsaker med lite chevre på, marinerad tofu med en nötdipp eller råa grönsaker med nötdipp till. Här är några av mina reflektioner: Enklast: att sluta med kaffet, i mitt fall ca en latte om dagen. Roligast: alla nya rätter jag testar och experimenterar med. Barnen äter glatt bönpasta med sojabiffar och dricker hasselnötsmjölk till. Bra vanor i tidig ålder. Vi har en stor sockerdebatt hemma just nu vilket gjort dem generellt mer medvetna om vad vi äter. Mest utmanande: godissuget. Ja hjälp. Ibland hade jag nästan gjort vad som helst för en godbit. Men det säger väl lite om hur beroendeframkallande socker är. (Då har jag inte ens börjat diskussionen om hur extremt ohälsosamt det är...). Ibland har jag löst det med att ta en dadel, ett tuggummi, ibland några nötter, ibland en kopp the och ibland gjort "varm choklad" på mandelmjölk med lite kakao i. Inte riktigt samma men har ändå löst det akuta sockersuget. Mest meck: planerandet. Det går liksom inte att ha en oplanerad matdag och vips hamna i hungerpanik på någon bensinmack längs vägen. Det finns inget som går att äta där! Vanligtvis lever jag på keso med nötter som mellanmål, som ju kan köpas i varje kiosk nu för tiden. Så nu har jag liten matlåda med mellanmål för oförutsedda stunder under dagen då jag inte är på kontoret eller hemma och har nära till något som är "detoxigt". Ny matkärlek: kokosmjölk till gröten. Mest trött på: sojayoghurt. Står inte ut med smaken längre. Har jag inte syndat något? Jo det är klart jag har. I fredags var vi bjudna på en fantastisk födelsedagsfest med underbar middag från Miss Voon och grymma viner till. Jag åt lite av allt (inte köttet), smakade på alla viner och njöt. Dagen efter var det nya tag. Har också investerat i lite rolig litteratur för att öka på receptsamlingen och inspirationen. Hälsokick (lite LA-fräsch sådär med mycket inspiration), Maten är min medicin (ayurvedainspirerad) och härliga frukostboken från Arla. På fatet (från Pottery Jo) ligger en brownie jag gjorde med barnen baserad på mandelkross (överbliven från hemgjord mandelmjölk), dadlar, kakao och kokosfett. Jo, ett ägg slank med också. Helt magiskt god. Sammanfattning efter en vecka: det känns kanon och jag ser fram emot en vecka till. Det är fortfarande jobbigt med sockersuget men i övrigt är allt prima. :-) Kram på er!