Oj oj så många frågor i kommentarsfältet just nu. Jätteroligt! Ni hade massor av frågor om köket, design osv. Sammanfattar dessa i ett eget blogginlägg. Sen har ni frågor om kosten. Och huset. Så många frågor om huset. Ja, jag har varit dålig på att svara på alla. Men nu ska det bli ändring. Huslivet får också ett eget inlägg tänker jag. Men här kommer lite tankar om kosten. Så att ingen blir upprörd - detta är mina åsikter, alla får göra som dem vill och vad som passar i deras liv och situation. :) För cirka sex år sedan slutade Ivar att dricka komjölk. Han tyckte att han fick ont i magen av det och vägrade dricka. Han var alltså bara tre år men ville verkligen inte. Så jag försökte hitta andra alternativ som ändå var goda men utan för mycket socker eller annat jox. Sojamjölk gillar jag inte, både av smak och hormonskäl. Hasselnötsmjölken var ok. Ett tag gjorde jag egen mandelmjölk åt honom. Det funkade bra men var ju rätt meckigt att hålla på med varje dag och dyrt med all mandel som skulle inhandlas hela tiden. Kokosmjölken funkade bäst, den använder vi fortfarande till gröt och smoothies. Men den absoluta game changern var havremjölkens intåg i familjen. Den är god både som varm choklad eller i kaffe. Det går att laga mat med den tjockare varianten och den innehåller inget konstigt. Den komjölksprodukt jag ännu inte bytt bort är smöret. Här har jag inte hittat några bra alternativ riktigt, men de finns säkert. Isabella drack getmjölksvälling som spädbarn. Nu dricker hon vanlig välling då getmjölksvällingen inte är anpassad för 1år+. Men hon äter ju vanlig mat så det blir inte så mycket ändå. Kött äter jag aldrig om jag som sagt inte blir bjuden (där någon verkligen ansträngt sig) eller om det är viltkött. Jag har inget emot korna, det är ett underbart inslag i naturen. Men jag har svårt för köttindustrin som känns ogenomlyst och "shady", där jag också ifrågasätter djurens hantering i många fall. Jag vet att många lokala bönder tar otroligt bra hand om sina kor, bara i Schweiz ser man hur bönderna är väldigt stolta över sina kossor som går på berget hela sommaren. MEN faktum kvarstår att miljöpåverkan från köttindustrin är väldigt stor. Här kan man läsa jättebra information om kött och miljö från Naturvårdsverket. Man behöver inte sluta med kött om man gillar det, men kanske man kan skära ner sin konsumtion? Sedan fyra år så äter vi istället vegofärs till tacosen eller det nya jag hittat, "pulled oats". Så gott. Eller bara grönsaker. Barnen får självklart äta som de vill. Är vi på restaurang och de vill ha en hamburgare står jag inte där med pekpinnen och hindrar dem. De äter också en del kalkon/kycklingprodukter. Gluten är något som jag har svårare att sluta med. Jag höll uppe i 11 år och gick från att vara kraftigt intolerant till nästan botad. Nu kan jag äta en pasta ibland, kanelbulle eller croissant. Då är det maxnjut. Sedan jag slutade med komjölk har min glutenintolerans minskat. Jag kan alltså äta mer gluten utan att bli dålig. Intressant. Men jag måste erkänna att det är ett meck att hålla koll på allt. Ekologiskt, organic, bio, rättvisemärkt, närodlat, giftfritt, kemikaliefritt, miljövänligt, tungmetallfritt. Jag som älskar fisk fick nu höra att det är rena kvicksilverfällan. Suck. Man får göra så gott man kan. Så här såg det ut i morse när jag och Ced tog en finfrukost ihop. Han ska resa bort hela helgen och vi passade på att ha fem minuter barnfritt ihop. ;) Havrelatte och smoothiebowl (havre) med jordnötssmör och nötgranola. Nom, nom, nom. // Kofta - Davida // Adlink. Ha en härlig dag, pekpinnefri men inspirationsfylld! :) KRAM