Vi har verkligen kommit igång att laga mat i vår ångugn. Jag har alltid haft uppfattningen om att det ska vara så bökigt med ångugn - mycket att rengöra osv, men det är så lätt och blir så gott! Så här gjorde vi häromkvällen. Barnen fick skära fint och lägga upp i ugnsformen. Potatis, rödlök, vitlök och morötter i tunna skivor. Två torskryggar på och så en urgod krydda vi köpte på Guadeloupe förra vintern - tänk mix av röd och grön curry! Så väljer man program. Då räknar ugnen ut hur mycket vatten som behövs fyllas på. Man drar ut en pip från sidan som suger upp så mycket vatten som behövs. Det ångas till! Fördelen med att ånga maten är att näringsämnena bibehålls bättre. För grönsaker är det tex mer än hälften som går bort i vanlig ugn. Man kan också ånga på olika sätt. Kött tex funkar bäst att ånga på 25% ånga och resten varmluft. Då blir köttet saftigt och med skimrande yta. Samma med bröd. Det får en härlig skorpa men är mjukt och saftigt inuti. Fisk och grönsaker funkar bäst med 100% ånga. Då bibehålls näringsämnena bäst och det blir saftigt utan att allt tar smak av fisken. Vill man värma upp rester är 50/50 bäst, då tillför ångan fukt till resterna som slipper blir torra av uppvärmningen. Smart! Jag ringlade lite olivolja över och så var det klart. Allt åts upp, barnen älskade det. Sedan tömmer man ugnen igen med pipen och torkar ur insidan - klart! Vi har en vanlig ugn också - så här ser det ut: Alla våra vitvaror kommer från SMEG. Ångugnen hittar du här och funderar du på att renovera köket så hittar du all inspiration till vårt kök här! Nästa steg blir att baka i ångugnen, det får bli ett söndagsprojekt. KRAM