Vykort från Bogota! Lite roliga bilder från senaste dygnet. Glada och förväntansfulla på Arlanda. Först till Frankfurt sen 12h+ till Bogota. Det är en bit ändå! Vi är ett gäng om 25 personer från hela Skandinavien som åker med Nestle för att lära oss mer om kaffe/hållbarhet/miljö/utveckling. Vi bjöds på solnedgång och åskmoln. Halva gänget sågs på gymmet på kl 05, sjukt jetlaggade. Det är 7h tidsskillnad. In i bussen och mot skolbänken. Vi fick träffa organisationen FNC som representerar kaffeodlarna gentemot köpare/staten och delar ut avkastning genom sin kaffefond och promotar sina odlare. Visste du att kaffeodlarna bara blir äldre och äldre och att man jobbar aktivt på att få in yngre i branschen. Var fjärde odlare/plantageägare är kvinna. Vi fick inte bara lära oss mer om hur man säkrar kaffeodlingarna långsiktigt (mer om det senare), vi fick även provlukta och smaka sedan gissa arom/syrlighet/fyllnad. 5% av exporten i Colombia är kaffe (resten olja och majs) och totalt i världen dricks 475 miljoner Nescafékoppar per dag. Ann i sitt esse. I Skandinavien är det finnarna som dricker mest kaffe följt av Norge sedan Sverige/Danmark. I genomsnitt klunkar vi i oss 3,5 koppar om dagen. Redo för provsmakning. Det var helt otroligt vilken skillnad i smak och syrlighet det var. Kaffe har blivit väldigt populärt och efterfrågan ökar. Pga missväxt och gamla plantor kommer vi ha en kaffebrist i världen om fem år och kaffe kommer att bli en lyxvara. Trist. Men det finns hopp, såklart. Nescafé, med 22% av världsmarknaden har initierat sitt projekt "Nescafé plan". Det går bland annat ut på att skapa bättre förutsättningar för odlarna. 221.000 nya, mer tåliga plantor har delats ut för att föryngra plantstammen, ny och mer effektiv näring och bättre och mer miljövänlig skadedjursbekämpning. De har skapat regler för hur plantorna bäst odlas, utbildar odlarna i ekonomi och ansvarsfullt odlande så de får bättre lönsamhet och mer miljövänlig skörd. Tillsammans med Rainforest Alliance har de i dagsläget utbildat över 300.000 odlare (av 700'. För att livet som odlare inte ska bli så ensamt och för att uppmuntra yngre att komma in i branschen skapar man sammanhang där folk kan ses och umgås. Ann sniffar kaffe. Betygsättning pågår. Min favorit var en ekologisk arabicaböna som växer i norra Colombia. Lite chokladig nästan! Hedvig provsmakar. Ett viktigt mål de jobbar efter är att minska mängden energi som går åt med 30% och mängden vatten med 20% innan 2020. Tyvärr är colombianerna inte alls lika miljömedvetna som vi är så här finns mycket att göra! Några i gänget med en glad kvalitetskontrollant. All blondes... De flesta (95%) är "småodlare", dvs odlar på mindre är fem hektar. För att utjämna riskerna med en dålig skörd odlar vissa också majs, som också kan köpas av samma köpare tex. Nu har vi precis landat i Pereira och i morgon bitti blir det 2h - enligt rykten - skumpig biltur ut i djungeln för att träffa kaffeodlarna. Så coolt! Eftersom wi-fi är en bristvara önskar jag er en fin torsdag redan nu, trots att det fortfarande är onsdag här. Kram! Super interesting day learning about the coffee industry. Tomorrow we are going out to the plantations. Excited! xxA