Häromdagen var jag ju på en så rolig cook-a-long med Zeina som driver stora instagramkontot Zeinas Kök. Nu har jag fått tag på recepten! Jag är själv lite vitlöksskygg när det kommer till rå vitlök, men den kan man ju ta bort/tona ner om man som jag inte vill ha den där tunga vitlökssmaken. Här kommer alla recept, min absoluta favorit var linsbiffarna. De var SJUKT goda! 1 skål Hummus 500 g kokta kikärtor 4 msk tahini (sesampasta) 1 vitlöksklyfta 1-2 citron (justera syra efter smak) 1 tsk salt Ca 0,5-1 dl vatten (beroende på hur lös du vill ha din hummus) Gör såhär: Lägg tahini, salt, citronsaft och pressad vitlök i en matberedare eller använd en stavmixer. Mixa i ca 1 min tills tahinin blir en fast och vit massa. Hoppa inte över detta moment, när du mixar tahinin får den en mild och god smak och den ger dig en extra krämig hummus. Efter att du har mixat i ca 1 min kommer tahinin bli ganska fast i konsistensen, späd ut med lite vatten och mixa lite till. När den känns krämig tillsätter du kikärtorna. Mixa i ca 2-3 min, öppna upp matberedarens lock och skrapa ner kanterna med jämna mellanrum. Smaka av hummusen och tillsätt eventuellt mer salt, citron eller vitlök. Gillar du spiskummin kan du tillsätta en nypa. När kikärtorna är helt finfördelade börjar du sakta späda ut hummusen med vatten, samtidigt som mixern är igång. Fortsätt mixa tills kikärtsröran är helt len och krämig. Hummusen ska varken vara torr eller för lös i konsistensen. Servera humusen direkt eller täck väl och förvara i kylen fram till servering. Den klarar sig fint i kylen upp i ca 3-4 dagar. Ringla över olivolja och servera som en god dippa med grillat, pitabröd eller grönsaksstavar. 1 står skål Ezme, ca 4 portioner 6 röda och mogna tomater, 5 st sivri (turkisk paprika, kan ersättas med 2 gröna paprikor), 4 vitlöksklyftor, 1 rödlök eller 4 st salladslökar, 1 knippe persilja, 1 liten knippe färsk mynta eller 2 msk torkad mynta, 1-3 st färska chili eller ca 1-2 msk pulbiber/chilipulver, 2 stora msk tomatpuré, 2 stora msk paprikapuré, 2 msk granatäppelsirap, Ca 4-5 msk olivolja, Saften från en halv citron, Salt & peppar. TIPS! Du kan variera din sallad efter smak, gillar du inte chili kan du utesluta det. Om du inte har granatäppelsirap så går det bra utan och om du vill ha en mild vitlökssmak så kan du minska mängden. Gillar du sumak (syrlig orientalisk krydda) går det fint att krydda salladen med det. Gör såhär: Börja med att förbereda grönsakerna. Skala tomaterna, dela dem i klyftor och skär bort den hårda skaften i tomatens kärnhus. Lägg i klyftorna i en sil. Hacka sivri/paprika i klyftor och lägg i en sil. Skölj persilja och mynta, hacka löken i klyftor. Låt allting rinna av ordentligt en stund i silen. Lägg tomatpuré, paprikapuré, olivolja, citronsaft, granatäppelsirap, salt och peppar i en skål. Pressa i vitlöksklyftorna och blanda allting tills du får en puré, ställ åt sidan. Lägg alla grönsaker och chili i en matberedare eller mixer. Kör snabbt några varv tills grönsakerna blir finhackade. Mixa inte för länge, grönsakerna får inte blir allt för mosiga i konsistensen. Tillsätt purémixen och kör snabbat ett varv till. Lägg i en skål och smaka av. Tillsätt eventuellt mer syra från citron eller granatäppelsirap. Låt stå i kylen minst 1 timme innan servering, gärna några timmar för godast smak. Salladen kan bli vattnig när den fått stå en stund i kylen. När det är dags att servera salladen kan du lyfta upp grönsakerna med hålslev, låt överflödig vätska rinna av och lägg upp på ett fat. Eller så kan du låta salladen rinna av en liten stund i en fintrådig sil. Servera med med bröd eller som en dippsås vid maten. Salladen klarar sig i kylen i ca 7 dagar. 6 portioner Tabouli 1 stor knippe persilja, ca 500 g, 3 st tomater, 2-3 salladslökar eller en liten rödlök, Ca 1⁄2 dl finmalen bulgur (gärna en mörk sort), 1 dl finhackad färsk mynta eller 2 msk torr mynta, 2-3 citroner beroende hur sur du vill ha din sallad, 0,5 dl olivolja, Salt TIPS! Du kan tillsätta lite finhackad isbergssallad i taboulin. Gör såhär: Tvätta alla grönsaker noggrant, speciellt persiljan som kan innehålla sandkorn. Finhacka allting och låt rinna av i en sil en stund. Lägg allting i en stor skål och blanda. Smaka dig fram, hur salt/surt du vill ha den. Bulguren ska inte blötläggas, annars får du en vattnig sallad. Grönsakerna som är i salladen, speciellt persiljan och tomaterna, innehåller mycket vätska och bulguren kommer att suga åt sig det och svälla upp. Plus att du tillsätter citron och olivolja. Låt stå i ca 5-6 min efter att du har blandat den. Blanda lite till och servera gärna med salladsblad och nåt gott bredvid! Ca 30 st linsbiffar Biffarna: 4 dl röda linser, 2 dl finmalen köftelik bulgur, 1 buljongtärning av valfri sort (kan ersättas med salt), 7-8 dl vatten (beroende på vilken sort linser du har) Tomatpasta: 1 dl rapsolja, 1 gul lök, 3 msk tomatpuré, 1 msk paprikapuré (kan ersättas med 1 msk tomatpuré+ 2 tsk paprikapulver), Chilipulver om du gillar hetta Kryddor: 1 msk spiskummin, Salt & peppar Grönsaker: 4 st salladslök, finhackade, 1 bunt persilja, finhackad Servering: Romansallad, citron och eventuellt granatäppelsirap Gör såhär: Tvätta linserna, lägg i en kastrull och koka upp med 7-8 dl vatten. Skumma av och smula sedan i buljongtärningen eller ha i lite salt. Låt koka under lock på svag värme tills linserna är helt sönderkokta. Lyft på locket då och då, rör om och mosa linserna lite lätt med en sked. När linserna är helt mjuka, stänger du av värmen och blandar i bulgurn. Rör om och lägg ett lock på grytan. Låt svalna. Om smeten känns för lös kan du låta den stå en stund utan lock. Förbered tomatpastan. Finhacka löken och stek den mjuk i oljan. Tillsätt tomatpuré och paprikapuré, fräs lite till. Krydda tomatpastan med spiskummin och eventuellt chilipulver. Blanda pastan med linsröran och krydda med salt och peppar. Knåda sedan ihop allting ordentligt till en jämn smet. Om smeten känns för torr kan du tillsätta lite olivolja. Blanda slutligen i salladslök och persilja. Ta en klick smet i handen och forma till en avlång biff. Lägg biffarna på en bädd av salladsblad. Garnera med citronklyftor. Gillar du syrlig smak kan du ringla över lite granatäppelsirap vid servering. Servera som en huvudrätt med sallad, tzatskiki och bröd eller som en sidorätt. Alla recept är Zeinas och jag har fått lov att publicera dem här. Som sagt, linsbiffarna! Men nu är vi här i Schweiz i några dagar och det sista jag ska äta är linsbiff, haha. Det får bli senare i sommar. ;) KRAM